Etusivu
SARJAN AMMATTILAINEN
VAASALAINEN RASKAAN
HALMESMÄKI

Jari Pellas ajaa Halmesmäen isointa nosturia

YH-Nostot Oy:n ajoneuvonosturin kuljettajalla Jari Pellaksella on 35 vuotta kokemusta nostoista. Ammatti on hänelle lapsuudenhaave.

– Päätin jo viisivuotiaana, että minusta tulee nosturinkuljettaja. Nosturinkuljettajakurssin ikäraja on 21 vuotta, mutta sain liikenneministeriöltä poikkeusluvan mennä kurssille 18-vuotiaana, ja olen ajanut nosturia siitä asti.

Jokainen nosto on yhtä tärkeä

Nosturinkuljettaja kohtaa työssään monia erilaisia tilanteita. Nostoja tehdään niin kerrostalojen työmailla, siltatyömailla, yksityishenkilöiden pihoissa kuin rannoilla veneiden nostoissakin. Pellas tekee useita nostoja päivässä Halmesmäen isoimmalla nosturilla, jonka nostokapasiteetti on 160 tonnia.

– Vaihtelevat nostopaikat ja erilaiset ihmiset tuovat työhöni iloa. Teen nostoja pääasiassa Vaasassa, mutta myös Kokkola-Kristiinankaupunkiin-Seinäjoki -akselilla, ja näen niin kaupunkeja kuin sivuteitäkin. Pitää kuitenkin muistaa, että jokaiselle asiakkaalle nosto on yhtä tärkeä, oli se sitten talo tai vene.

Nosturin kuljettajalta vaaditaan tarkkuutta ja turvallisuutta, sillä kappaleet voivat olla isoja ja monitahoisia, nostopaikka voi olla ahdas, keskellä autotietä tai vaikka sähkölinjojen alapuolella. Niin nosturin, nostettavan kappaleen kuin ihmistenkin on pysyttävä ehjinä. Tärkeää on hoitaa nostot jouhevasti, mutta riskejä ei saa ottaa.

Pelisilmää nostoissa ja sosiaalisissa tilanteissa

Pellas on asiakkaiden kesken tunnettu ammattilainen. Hän on ollut alalla niin kauan, että kertoo olleensa jo purkamassa rakennuksia, joita on ollut aikoinaan mukana rakentamassa. Rakennusmestarit ja työntekijät tuntevat hänet etunimeltä ja juttelevat kaupan kassalla.

Pellaksen mukaan kuljettajan työ on ennen kaikkea asiakaspalvelua.

– Tämä työ vaatii pelisilmää niin nostojen kannalta kuin sosiaalisissakin tilanteissa. Esimerkiksi yksityishenkilöiden talojen rakennusprojektit voivat olla hyvinkin tunteellinen asia, mikä vaatii empaattisuutta ja hienotunteisuutta.

”Tämän parempaa työnantajaa ei olekaan”

Kaikilla YH-Nostot Oy:n kuljettajilla on yli 10 vuoden kokemus alalta ja he ovat vakituisia työntekijöitä. Pellaksen mukaan nostureista ja muista työvälineistä huolehditaan hyvin, ja yhteisiä projekteja on paljon konsernin muiden yritysten kanssa.

Pellas kehuu myös Halmesmäkeä työnantajana.

- Tämän parempaa työnantajaa ei olekaan. Halmesmäki on perheyritys. joka ottaa vastuun niin työntekijöistään kuin asiakkaistaankin. Koen,että ammattitaitoani arvostetaan, sillä saan ajaa kallista nosturia ja se luotetaan käsiini. Homma toimii myös toisin päin. Ajan nosturia, jossa on firman nimi, joten minun pitää myös käyttäytyä sen mukaisesti liikenteessä ja asiakkaiden luona.