Etusivu
SARJAN AMMATTILAINEN
VAASALAINEN RASKAAN
HALMESMÄKI

Matias Backlund – maalarista QHSE-päälliköksi

Yllin Tallin QHSE-päällikkö Matias Backlund aloitti pintakäsittelijänä jo 18-vuotiaana. Kun hän ensimmäisen kerran tarttui maaliruiskun kahvaan, hän tiesi heti, että pintakäsittelyala on hänen juttunsa.

Yli 20 vuoden työkokemuksesta on paljon hyötyä nykyisessä työssä.

– Vahvuuteni on se, että olen aloittanut hallin puolelta maalarina. Käytännön kokemus auttaa ratkaisemaan ongelmia ja näkemään, mikä on mahdollista toteuttaa käytännössä ja mikä ei.

Joka päivä pitää oppia uutta

Backlund aloitti Yllin Tallilla vuonna 2007 maalarina, josta hän on edennyt tarkastajaksi ja QHSE-päälliköksi (Quality, Health, Safety and Environment Management). Jokainen työtehtävä on antanut uutta näkemystä työhön.

– Silloin kun maalasin, tärkeintä oli, että tein työn mahdollisimman tehokkaasti ja että lopputulos oli hyvä. Kun etenin maalarista tarkastajaksi, maalien koostumus ja kalvojen paksuus alkoi kiinnostaa. Nyt kun työskentelen päällikkönä, mietin jatkuvasti, miten voin jakaa osaamistani yrityksessä.

Backlund nauttii erityisesti työnsä vaihtelevuudesta. Hänen mottonsa on, että joka päivä pitää oppia   uutta.

– Sen lisäksi viihdyn työssäni ihmisten takia. Meillä on hyvä työhenki ja asiakkaidemme kanssa on mukava toimia.

Ajatusmaailmana jatkuva parantaminen

QHSE-päällikön työnkuvaan kuuluvat nimensä mukaisesti laatu, terveys, turvallisuus ja ympäristö. Backlund muun muassa ylläpitää ISO 9001-järjestelmää, kemikaaliluetteloa ja VOC-raportteja (haihtuvat orgaaniset yhdisteet). Backlundilla on myös FROSIO-tarkastajan pätevyys, ja hän toimii esimiehenä kahdelle toiselle tarkastajalle.

Backlundin mukaan laatuun liittyvät asiat vievät yli 80 prosenttia hänen työajastaan.

– Isoin asia meillä on jatkuvaan parantamiseen liittyvä ajatusmaailma. Etsimme koko ajan asioita, joita voisimme tehdä toisin. Panostamme erityisesti laatuun. Tarkastamme kaikki meiltä lähtevät kappaleet, joten reklamaatioita ei juuri tule.

Oppia norjalaisilta

Backlund on kiitollinen siitä, että saa toimia yhteistyössä norjalaisten loppuasiakkaiden kanssa, sillä norjalaisilla on huippuosaaminen kaasu- ja öljynporausteollisuuden vaatimuksista.

Hän ihailee erityisesti pintakäsittelyn huippuosaajaa Kjell Kleveniä, joka yksi NORSOK M-501 -standardin kehittäjistä. Hän on 75-vuotias ja käy edelleen töissä joka päivä.

– Haluan olla vanhana kuin Kleven, joka on edelleen innostunut työstään. Toivon, että voin esimerkilläni näyttää nuorille työntekijöille, miten elämässä voi edetä eteenpäin oikealla asenteella ja intohimolla alaan. Kun laitan musiikit korvilleni ja alan maalata, kaikki ympärillä unohtuu.